prenoćište kuća

Svjetski dan beskućnika obilježava se 10. listopada. Organizacije iz čitavog svijeta provode aktivnosti s ciljem senzibiliziranja javnosti za problematiku beskućništva.

 

Beskućništvo je rastući socijalni problem u Republici Hrvatskoj. Prema procjenama broj beskućnika u RH se kreće se od 1.000 do 10.000. 

U Hrvatskoj trenutno usluge smještaja pruža 13 prihvatilišta i prenoćišta u Splitu, Zadru, Rijeci, Kaštelima, Puli, Zagrebu, Karlovcu, Osijeku i Varaždinu te jedan hostelski smještaj Dubrovniku. No kapaciteti su nedostatni za zbrinjavanje beskućnika, posebno u zimskim uvjetima.

Jedan od trenutno najvećih problema je zbrinjavanje korisnika starije životne dobi, osoba sa psihičkim teškoćama, osoba ovisnih o alkoholu ili drogama, osoba koje izlaze nakon dugotrajnog boravka u zdravstvenim ili nekim drugim institucijama i slično.

Povodom svjetskog dana beskućnika Udruga "Novi put" Varaždin koja vodi Prenoćište za beskućnike organizirala je likovnu koloniju dana 28.09.2019. Odazvali su se značajni varaždinski umjetnici koji su na dvorištu prenoćišta izrađivali svoje radove, družili se s korisnicima i djelatnicima, ali i zainteresiranim građanima. Također, oslikali smo i zid našeg prenoćišta. Kasnije smo potom organizirali i zajednički ručak.

Dana 05.10. na Franjevačkom trgu organizirali smo javnu akciju s ciljem osvještavanja javnosti o problemima i izazovima s kojima se suočavaju naši sugrađani beskućnici. Tom prigodom izložili smo na štandu i radove koje su korisnici izradili tijekom radionica šivanja u sklopu projekta "Dnevni boravak-usluga za novi početak" koji financira Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

Nadamo se kako smo ovim aktivnostima barem donekle doprinijeli senzibilizaciji javnosti te smanjenju predrasuda koje postoje u društvu prema našim sugrađanima beskućnicima. 

Povodom Svjetskog dana beskućnika i ove godine sudjelujemo na 13. Nacionalnom susretu o beskućnicima u Puli,  s kojeg ćemo poslati poruke donositeljima odluka na svim razinama i hrvatskoj javnosti kako bi ih potakli na prevenciju beskućništva razvoj usluga koje će doprinijeti socijalnom uključivanju beskućnika.Domaćin Susreta je Gradsko društvo Crveni križa Pula u partnerstvu s Udrugom Institut i Hrvatskom mrežom za beskućnike.