prenoćište kuća

U Puli je 15. i 16. rujna 2022. godine u hibridnom formatu održan 27. Jesenski poslovni sastanak Hrvatske mreže zdravih gradova u organizaciji Hrvatske mreže Zdravih gradova i domaćina Grada Pule, Istarske županije te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tema prvog dana sastanka bila je “Zdravlje i socijalno blagostanje, siromaštvo – kako ga spriječiti i liječiti”.
Kroz svoja izlaganja temu su obrazlagale državna tajnica Marija Pletikosa i Milena Koren, načelnica Sektora za razvoj socijalnih politika, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike sa svojim izlaganjem Siromaštvo i socijalna isključenost – novo programsko razdoblje i strateški okvir, potom Nino Žganec, izvanredni profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu na Studijskom centru socijalnog rada kao i izvanredna profesorica s istog fakulteta, dr.sc. Olja Družić Ljubotina.
Svoja su izlaganja imali prilike predstaviti i predstavnici Grada Zagreba, Grada Poreča, Grada Rijeke, Udruge “Novi put” iz Varaždina, Centra za beskućnike Karlovac, Grada Dubrovnika, predstavnica Crvenog križa Međimurske županije i Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije.
Drugi dan poslovnog sastanka bio je rezerviran za prikaz modela dobre prakse domaćina gdje su pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Ivana Sokolov i Helena Babić, voditeljica Prihvatilišta za beskućnike Pula održale prezentaciju Od ceste do stana – socijalno inovativni modeli u sklopu koje su predstavile model Housing first.
Završni dio sastanka bio je predviđen za temu Podrška samostalnom življenju u zajednici kroz pet tema predstavnika Grada Zagreba, Osječkog centra za inkluziju, Grada Rijeke, Udruge Frendofon iz Karlovca te predstavnice Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koja je govorila o Podršci samostalnom življenju u zajednici kroz unaprjeđenje prava i razvoj usluga za osobe s invaliditetom.
Stručna radnica Udruge “Novi put” Varaždin Petra Lončar, mag.paed.soc., je prvog dana sastanka 15. rujna 2022.g. kroz izlaganje predstavila temu „Prenoćište za beskućnike Varaždin - primjer skrbi o beskućnicima”, kao jedan od hrvatskih primjera dobre prakse skrbi o najranjivijoj, najsiromašnijoj i najugroženijoj skupini građana - beskućnicima.

Više o sastanku: Zdravi gradovi - izvještaj 2022